petek, 28. marec 2008

Road-trip

Ker je ravno tako naneslo, da sem bil čez praznike pet dni frej in se je klapica prijateljev odpravljala na izlet z najetimi avtomobili po Španiji, sem na hitro sklenil da se jim pridružim in si tako popestrim moje iztekajoče se dneve. Vseh skupaj nas je bilo devet, štirje Kolumbijci (med njimi tudi moj cimer Camilo) in pet evropejcev (med njimi tudi moj bivši cimer Jeremy). Vsi so bili zelo preprosti, tako da ni bilo nikakršnih komplikacij in je bilo res prijetno potovati z njimi. Spali smo večinoma tako da smo poiskali hostel, trije so spali v hostlu ostali pa v avtih. Ogledali smo si predvsem pomembnejša mesta v centru Španije (razen Madrida), manjše vasice in portugalsko mestece pod unescovo zaščito Evora. Ker nam je veljalo zavarovanje za avto samo za Španijo poleg tega pa nismo imeli na razpolago dovolj časa smo tudi Lisbono pustili za drugič. To je bil moj prvi road-trip in lahko rečem da sem se nad tovrstnim potovanjem kar navdušil, saj ti da neko dodatno svobodo in lahko zaideš z glavne poti kadarkoli se ti to pač zahoče. BTW: ima kdo izkušnje s predelavo fiata127 v karavan?:)

Glavni trg v Cuenci

Procesija v Cuenci na veliki petek

Dobro jutro v hotelu Ford Focus

Katedrala v Toledu

evropski del odprave

Evora - staro portugalsko mesto

Bad boys

Kostanj?


Po dveh dnevih prehranjevanja s sendviči se prileže kulturna večerja
Naš šofer Fausto:)

Prespali v Badajozu, mrtvo in nič kaj prijetno obmejno mesto na skrajnem zahodu Španije

Otroški copati na ulicah označujejo, da se tu prodaja droga

Vasico Medellin smo odkrili zgolj zato, ker se tako imenuje mesto v Kolumbiji, od kjer prihajajo naši Kolumbijci. Presenečeno smo ugotovili da je to rojstni kraj znamenitega osvojevalca Hernana Cortesa in da je vasica res vredna ogleda.


Fotka za Meeyo (Cuidad Real): šele zdaj (po pogovoru z atom) sem izvedel, da si bila ti na erasmsusu v Cuidad Realu in ne v Madridu. Lo siento:)

Obiskali vinsko klet v mestecu Valdepenas. Tudi Francozi pozabijo na kulturno pitje kadar so apetiti preveliki ;)
Da Kolumbijcov niti ne omenjam;))

Kljub preganjanju s strani Don Kihota, so nekateri mlini vzdržali na svojih položajih do danes.

Skupinska
Fotka za staromamo Ivanko. Klekljanje z nenavadno bulo v mestecu Almagro. Žlikrofov žal nisem našel.

Zadnji piknik

Hasta luego

petek, 21. marec 2008

Las Fallas & Co.

Tokrat manj teksta. Sem namreč ravno na nočnem delu in sem že preveč utrujen, da bi našel kakšno besedo. Kaos, pokanje petard, zažiganje kot stavbe velikih kresov v starem centru mesta, plesanje na ulicah do zgodnjih jutranjih ur vse to pomešano s staro tradicijo je pretežka naloga, da bi poizkusil podrobneje opisovati v teh nočnih urah. Verjetno tudi vi nimate nič proti če bo tokrat malce manj besedičenja in vam Las Fallas predstavim skozi fotke.

Tistega ki pa vse to vseeno malce bolj zanima pa si lahko ponovno pogleda kaj o tem ve wiki

V času ko v Sloveniji vlada hokej mrzlica se jaz tolažim s španskim nogometom. Tekma Sevilla-Valencija. Žal je Valencija kljub boljši igri v drugem polčasu izgubila 2-1 (častni zadetek so naši dali v zadnji minuti)

Naj tu napišem še to, da je nocoj Valencija v polfinalu kraljevega prvenstva premagalo Barcelono s 3-2 in se tako vsaj malo odkupila zvestim navijačem za slabšo sezono. JUHEJ!

Priprave na Las fallas

fallere (stara valenciajnska noša, skupine z vseh sosesk in vasi okoli Valencije pridejo v tem času v mesto in ob pleh-muski predstavljajo njihovo staro kulturo )
Trg device Marije, preoblečen v cvetje

Čakanje na največjo mascleto na plazi del ayuntamiento (občina)

Mascleta v naši soseski


Nakatere izmet številnih fall, ki jih zadnji dan zakurijo :

Meni najljubša (zgoraj), spodaj detail iz zmajeve glave (županja Valencije, v rokah drži formulo in jadrnico - American Cup in Formula 1 - dogotka, ki jih bo v svojem mandatu uspešno izpeljala) To sem si zadnji dan, ko so jih kurili, tudi ogledal - gorela je slabo urco)


Bikoborbe. Argumentov za in proti je veliko, naklonjenost bikoborbam med španci pa z letom v leto pada. Težko se opredelim, lahko pa povem da sem se na koncu, ko sem videl umreti 6 bikov počutil žalostno.



Seveda pa so tako kot v vsakem drugem mestu najdejo tudi nasprotniki velikih festivalov. Obiskali smo ulico alternativcev, ki prirejajo koncerte z alternativno glasbo in opozarjajo na pretirano razmetavanje občine z denarjem v času las fallas. Na drugi sliki lahko vidite njihovo fallo. Namenoma izdelana čim preprostejše. Vsekakor je bilo vzdušje na tej ulici sproščeno in prijetno





Zjutraj ob 9, ko končam šiht pa grem s še 8 prijatelji in z najetima avtomobiloma direkt na road-trip po Španiji za pet dni. O samem izletu ne vem prav dosti, saj sem se priključil komaj včeraj. Vem samo da bo prva postaja staro mestece Cuenca in da če bo šlo vse po načrtu, si bomo na kratko ogledali tudi delček Portugalske.

Ja pa lepe velikonočne praznike vam želim!