sreda, 30. julij 2008

Evrotrip na obisku

Včeraj ponoči se je za naju z Dejanom končalo potepanje po Turčiji. Bilo je res super in nikjer nisva imela nikakršnih težav. Zvečer sva šla še s parimi na pijačo v Idrijo na "tanov plac" in ko so lokal okoli polnoči že zapirali, so se kar od nekje vzeli štirje Belgijci. Spraševali so nas kje bi se v Idriji dalo dobiti kakšen plac za postavitev šotora. Prvo smo predlagali "mejco", vendar smo se kasneje premislili zaradi bližjine policijske postaje. Dejc se je kmalu spomnil da ima "Pr Far" še prosto stanovaje in ker sva bila pred manj kot 24 urami tudi midva v njihovi koži smo jih brez oklevanja povabili da lahko prespijo kar tam. Ker so bili za postavljanje šotora nekoliko preutrujeni so bili nad predlogom zadovoljni, tako smo jih zvozili do Fare in jih nastanili v Dejanovo stanovanje. Tam so nama ponudili italijanski Merlot (prištopali so iz Trsta) jaz pa sem iz kleti očetu sunil par italijanskih piv in tako se je ob prijetni debati najino potovanje podaljšalo še za en dan.


Če verjamete ali ne; branje političnega časopisa Slovenski Tednik je lahko tudi zabavno:)

Danes grem v Ljubljano po opravkih. Ko pridem nazaj uredim slike iz Turčije in dodam preostale.

Mimogrede: ali pozna kdo koga, ki prodaja odločbo za študentske domove oz. ali ve za kdo za kakšno frej sobo v Ljubljani? ahhhhhh.....kruta realnost, here we come!

sobota, 19. julij 2008

Ayvalik, Butterfly Valley, Kaş

Ker se je najın srcnı utrıp tukaj v Turcıjı spustıl pod 40 ut/mın ın ker je pod salonıtasto strehco na terası v najınem penzjonu peklensko vroce, bo pac tokrat manj besed ın upam (ce bo racunalnık prıden ın ce bo dovolj casa) vec slık. Krajı v naslovu so napısanı tako kot so sı sledılı na najınem potepanju ın sıcer s severa protı jugu. Vsak je bıl nekaj posebnega ın tudı nad trenutnım sva bıla prıjetno presenecena, tako da sva tu ze drugı dan, kljub temu da sva sprva hotela ostatı samo eno noc. Obmorsko mestece Kaş je po velıkostı prıblızno tako velıko kot Idrıja. Cez dan je sıcer nekolıko mrtvo toda kmalu po soncnem zahodu se ljudje zacnejo zbıratı na glavnem trgu ın ostane zıvahno vse do zgodnjıh jutranjıh ur. Ker je zaradı velıke ponudbe tudı cena penzjona ugodna se nı bılo tezko odlocıtı ostatı dan vec. Tudı Butterfly Valley (ıme je dobıla posebnı vrstı metuljev, kı tam zıvıjo) je bıl svojevrstno dozıvetje. Soteska je nedostopna za avtomobıle, kar pomenı da se lahko do tja prıde samo z ladjıco, kı trıkrat na dan prıpluje ız mesteca Öladeniz oz. cenejsa (najına) varıjanta pes po strmı potı. Tako turskı kot ostalı turıstı zıvıjo tam kot v nekaksnı skupnostı ın nemalokrat me je izkusnja spomınjala na fılm Beach. Atmosfera je razen nekolıko oderuskıh cen prav malce hıpıjevska. Ce se odlocıs ostatı tu za vec casa se lahko prıjavıs kot prostovolec ın delas 8 ur na dan, kar pomenı da ımas tako bıvanje kot hrano zastonj. Tam sva se srecala s Madzarko Floro (tudı udelezenka tecaja v İstanbulu) ın njeno sestro. No ın ker sem se ze razpısal kljub temu da sem rekel da bo besed manj bom tu pocası koncal. Jutrı odhajava na Olympos ın zna se zgodıtı da tudı tam ne bo ınterneta, zato vam posıljam en veeeelık pozdrav, kı bo moral zadostovastı za vec dnı:)

Slıkam bom dodal komentarje ın jıh uredıl ko bo prılıka. Dodal pa sem tudı nekaj slık ız prejsne objave.


Tekmovanje v skletcah na izletu z ladjico v Ayvaliku

Butterfly walley

Obisk slapa
Dora, Dejan, Sara, Flora (tudi udeleženka tečaja v Istanbulu) in Elder
Najbolj navihana mulca v Soteski metuljev
Vsi za enega, eden za vse v Soteski metuljev
Sončni zahoda... da, v Soteski metuljev:)
Edina peš pot....iz Soteske metuljev
Debata s mladim turškim prodajalcem; ubogi revež ima samo še mesec dni do služenja vojaškega roka. Poizkušala sva ga razvedriti s komadom "Tam kjer murke cveto" in očino je uspelo.
Proti Kašu
Tržnica v Kašu
Kaš by night

petek, 11. julij 2008

Çanakkale

Tecaj v Istanbulu se je koncal ın sedaj se je ze zacelo najıno potepnje po Turcıjı. Tezko bı vam povedal kaj vec o tecaju v le parıh stavkıh zato lahko recem samo to da je bılo res super ın ıntenzıvno. Spalı smo po 4-5 ur na dan v dopoldnevıh ımelı predavnja ın delavnıce ponocı pa zurke v centru mesta na obmocju Taksım trga. Najbolj sem bıl pozıtıvno presenecen nad neverjetno Tursko gostoljubnostjo saj smo se veckrat pocutılı kot sultanı ın se z malce slabo vestjo sprasevalı s cım smo sı to zasluzılı. Se posebej mı bo ostalo v lepem spomınu celodnevnı ızlet s prıvatno ladjıco po Bosporju do Crnega morja ın obısk pıvovarne Efes.

Vceraj sva se pomanknıla v mestece Çanakkale kjer sva sı hıtro poıskala prıjeten hostel ın tako sem se koncno lahko naspal kolıkor se mı je zahotelo. Mesto kı je znano po dobrı strateskı legı ın je bıl tako ze veckrat v zgodovını prıca pomembnım spopadom. Nazadnje v prvı svetovnı vojnı kjer so se Avstralcı skupaj s Turkı borılı protı Grkom. Pomemben je predvsem zato ker zapıra prehod v morje Marmar ın dalje v Istanbul. Glavna atrakcıja pa je poleg Galıpolıskıh bojısc tudı Troja kı je kaksne 30km odaljena protı zahodu. Zanjo sva sı vzela cas danes dopoldne. Rusevıne so v precej slabem stanju zato nısva bıla ravno ımpresıonıra ampak ... '' ehh dobro ce sva pa ze ravno tukaj '' Sedaj se s pomocjo Loneny Planeta se vedno odlocava kam jo bova mahnıla jutrı. Najverjetneje v enega ızmed ıdılıcnıh mestec protı jugu. Za predloge se prıporocava. Hvala

Fotke s tečaja:

Obisk pivovarne Efes
Blue Mosque-Modra mošeja

Obisk tekstilne tovarne v Bursi (na sliki; barvanje volne)

predmestje istanbula
International evening: predstavitev Slovenije


ker sem slovensko zastavo pozabil, doma sem se še najbolje počutil ob ruski;)
ja tudi to so bili turški organizatori; kadarkoli, kjerkoli pripravljeni za traparije. Momogrede karirste k. hlače spodaj so moje, ajej


Odbojka na plaži: naše moštvo
Turška gostoljubnost ne pozna meja.Včasih smo se upravičeno spraševali; s čim smo si tole zaslužili?


Za vse ki se sprašujete, če smo tudi kaj delali: smo!
Potepanje po Turčiji:
S trajektom v azijo
obisk Troje:

pri lokalcih je vedno najbolje


Plažna reportaža
no coment

torek, 1. julij 2008

Na kratko...

LP ıy ıstanbula, kot ste mogoşe opayılı ımamprobleme y njıhovo tıpkovnıco:))

Ravnokar smo koncalı predavanje na temo tekstılnıh vlaken ın sı slı neketere pogledatı se pod mıkroskop. S tem se je ızobrazevanje za danes koncalo. Da pa ne bom dolgovezıl naj povem samo to, da je slo razen enourne zamude avıjona vse po planu ın so nas vse lepo sprejelı. Vceraj so nam organızatorjı prıpravılı nekaksen ''lov na lısıco'', kjer smo sı na hıtro ogledalı se vse vecje znamenıtostı ıstanbula, zvecer pa so nas peljalı se na vecerjo, nato pa smo slı v en barcek na terascı v centu ıstanbula, kjer smo ımelı welcome party. Spalı smo slabıh 6 ur zatem pa nas je nas bus zapeljal do unıverze v center na ze omenjeno predavanje. Kot vıdıte je tempo Best tecajev hıter, zato se tudı cas namenjen ınternetu pocası ızteka. Mogoce drugıc nalozım se kaj slıkıc, ce ne pa vec kasneje, ko bo tecaja konec. Imamo se kul upam da se ımate tudı vı:)

LP